Sängstorlekar – Hur du väljer rätt längd och mått

Senast uppdaterad:

Sängstorlekar

Söker du efter den perfekta sängen men känner dig förvirrad över alla storlekar? Vår guide ger dig en omfattande översikt av olika sängstorlekar, från enkelsängar till lyxiga King Size-modeller. Vi hjälper dig att förstå vilken storlek som passar dina behov bäst, oavsett om det gäller komfort, utrymme eller båda. Läs vidare för att göra ett välgrundat och genomtänkt val som förvandlar din sovupplevelse.

Välja rätt bredd på din säng

Att välja rätt bredd på din säng är avgörande för en god natts sömn. Flera faktorer spelar in: Antalet personer som ska sova i sängen, storleken på sovrummet, din favorit sovposition, och naturligtvis din budget. En bredare säng erbjuder mer komfort men tar också mer plats och kan kosta mer. Det är en balansgång mellan personliga behov och tillgängliga resurser.

Enkelsängar – från kompakt till rymlig

Enkelsängar varierar i bredd för att passa olika behov och utrymmen. En 80 cm säng är perfekt för små rum, medan en 105 cm säng erbjuder extra utrymme för en mer bekväm sömn, särskilt om du tenderar att röra dig mycket. 120 cm sängar är nästan som mindre dubbelsängar, idealiska för de som vill ha gott om utrymme men fortfarande sover ensamma.

Dubbelsängar – en storlek för varje behov

Dubbelsängar finns i en mängd alternativ för att passa olika sovrum och preferenser. En 140 cm säng är bra för par i mindre rum, medan 160 cm är ett mellanalternativ för de som behöver mer utrymme. En 180 cm säng är standard för par, och för de som verkligen vill ha lyx finns det även 210 cm alternativ. Varje storlek balanserar komfort med rummets layout och personliga preferenser.

King Size och Queen Size – amerikanska mått i svenska hem

Säng mått

När vi pratar om sängstorlekar är de amerikanska begreppen King Size och Queen Size viktiga att förstå:

King Size:

  • Mått: 193 x 203 cm.
  • Perfekt för par som söker extra utrymme och lyx.
  • Idealisk för större sovrum.

Queen Size:

  • Mått: 152 x 203 cm.
  • Det erbjuder mer utrymme än standardstorlekar utan att dominera rummet.
  • Ett utmärkt mellanalternativ för komfort och platsbesparing.

Dessa amerikanska storlekar erbjuder mer utrymme jämfört med traditionella svenska sängstorlekar, vilket gör dem till ett attraktivt val för de som vill ha extra komfort och en känsla av lyx i sitt sovrum.

Vikten av rätt säng för din kroppslängd

Sängens längd är avgörande för att säkerställa en god natts sömn, särskilt för de som är längre. En standardlängd på 200 cm är vanlig och passar de flesta upp till en längd av 190 cm. För dig som är längre än 190 cm rekommenderas en säng på 210 cm. Att välja en säng med rätt längd innebär att du kan sträcka ut dig bekvämt under natten utan att känna dig trångbodd eller ha fötterna utanför sängkanten, vilket är avgörande för både komfort och en ostörd sömn.

Sängens höjd – en blandning mellan komfort och stil

Sängens höjd är inte bara en fråga om estetik, utan också om användarvänlighet. En ramsäng vanliga höjd ligger mellan 50-65 cm inklusive ben och bäddmadrass, vilket gör den lättillgänglig samtidigt som den behåller en klassisk look. 

Kontinentalsängar, å andra sidan, tenderar att vara högre, mellan 60-85 cm, och erbjuder en lyxigare känsla och ofta en djupare sömn. Ställbara sängar matchar ofta kontinentalsängens höjd men med tillägget av justerbara huvud- och fotände, vilket ger extra komfort för läsning eller TV-tittande i sängen.

Sammanfattning

Att välja rätt säng storlek är avgörande för både sovrummets funktion och sömnkvalitet. Oavsett om det gäller en enkelsäng för kompakta utrymmen eller en rymlig King Size-säng för maximal komfort, är det viktigt att överväga längd, bredd och höjd i enlighet med dina personliga behov och sovrummets storlek. Denna guide ger dig insikterna du behöver för att fatta ett informerat beslut som främjar en avkopplande och återhämtande sömn.

Vanliga frågor och svar

Vilken bredd på sängen rekommenderas för om man sover ensam?

För en som sover ensam är 90 cm en standardbredd. För de som önskar mer utrymme, kan 105 cm eller 120 cm vara bättre alternativ.

Är en King Size-säng mycket större än en Queen Size?

Ja, en King Size-säng (193 x 203 cm) är bredare än en Queen Size (152 x 203 cm), vilket ger extra utrymme och lyx för par.

Vilken säng längd ska jag välja om jag är över 190 cm lång?

Om du är över 190 cm lång rekommenderas en säng med en längd på 210 cm för att säkerställa tillräckligt med utrymme.

Kan två personer sova i en 140 cm säng?

Ja, en 140 cm säng kan rymma två personer, men det kan vara trångt. Den passar bäst för par som inte har mycket utrymme och som är bekväma med att sova nära varandra.

Hur väljer jag rätt sängstorlek för mitt sovrum?

Välj en sängstorlek som balanserar dina personliga komfort behov med sovrummets storlek och layout. Överväg längd, bredd och höjd i ditt val.

Foto av författare
Skriven av: Filip Breling

Lämna en kommentar