Sängstorlek – Alla sängstorlekar och mått

Senast uppdaterad:

Alla sängstorlekar och mått

Att välja en säng som du kan sova gott i kan vara en mardröm, eftersom det finns så många alternativ att välja mellan! Särskilt när det kommer till sängstorlekar. Jag önskar att du bara kunde sova på saken och sedan fatta ditt beslut, men riktigt så enkelt är det inte. 

Det finns en rad olika saker att ha i åtanke när du planerar på att byta ut din gamla trotjänare mot en ny säng. Kanske föredrar du att sova ensam, eller hellre gärna delar en god natts sömn med någon vid din sida?  I denna enkla men tydliga guide går vi tillsammans igenom vilka storlekar som gäller när det är dags för dig att skaffa ny säng.

Storlekar på olika typer av sängar

Varje sängtyp har en rad olika storlekar. Du kanske tycker det låter lite krångligt, men låt det inte hindra dig från att läsa vidare, då det faktiskt är väldigt enkelt. Jag brukar se på det ungefär som storlekar på olika klädesplagg eller skor.

Jag vet dock med mig att det kan vara svårt att hitta en säng som passar “en viss typ”, men jag ska göra mitt bästa för att tipsa dig om vilken slags säng som passar till vilket slags syfte.

Vanligtvis så finns det fyra olika bredder på en enkelsäng: 80 cm, 90 cm, 105 cm och 120 cm. 

Standardlängden på en enkelsäng är 200 cm (2 m).

Enkelsängar på 80 x 200 cm – Lämpar sig bäst i lite mindre utrymmen och rum, då sängen är ett slags mellanting av en vuxensäng och en barnsäng.

Av personlig erfarenhet har jag lärt mig att man kan faktiskt som vuxen sova i en 80×200 säng, även om den kan kännas en aning begränsande.

Enkelsängar på 90 x 200 cm – Fungerar utmärkt för många vuxna såsom alla barn, och passar som hand i handske i gästrummet. Generellt sett kan man säga att detta är ett standardmått på en enkelsäng

Har du lite äldre barn i familjen så lämpar sig en 90×200 säng perfekt för uppdraget, då den är tillräckligt liten för att passa in i de flesta rum, men ändå tillräckligt bred för växande individer. 

Enkelsängar på 105 x 200 cm – En lite större enkelsäng som kan kännas en aning lyxigare. Du behöver inte oroa dig för att du inte ska få tillräckligt med utrymme om du ofta ändrar sovposition.  

Detta är på många sätt och vis en dröm för tonåringar, eftersom storleken på en 105×200 säng lämpar sig utmärkt efter deras behov – i alla fall när det kommer till att sova bekvämt.

Enkelsängar på 120 x 200 cm – Vanligtvis är detta den största enkelsängen du hittar i de flesta sängbutiker. Om du vill ha gott om utrymme men inte nödvändigtvis behöver en säng för två så rekommenderar vi att du väljer en säng med dessa mått.

För att få en uppfattning om hur bred sängen är utan en tumstock i bakfickan, så kan jag nämna att om sängen hade varit 20 cm bredare så hade den klassats som en dubbelsäng.  

Dubbelsängar följer i princip samma regel som enkelsängar, då det vanligtvis handlar om fyra olika bredder: 140 cm, 160 cm, 180 cm och 210 cm (jag vill dock säga att storlekarna inte är hugget i sten, då du kan hitta dubbelsängar i exempelvis 200 cm i bredd).

Dubbelsängar har vanligtvis en sänglängd på 200 cm, men kan även erbjuda lite extra benutrymme i de fall en längd på 210 cm finns tillgänglig.

Jag kan dock konstatera att jag är nästan 190 cm lång och sover utmärkt i en säng med 200 cm i längd. 

Dubbelsängar på 140 x 200 cm – Se det som en lyxvariant av en enkelsäng eller som en mindre dubbelsäng vilket passar särskilt bra som en rymlig extrasäng.

Planerar du på att köpa en 140×200-säng tillsammans med din partner så är den faktisk tillräckligt stor för två vuxna personer, dock kan den kännas en aning liten om ni rör på er mycket medan ni sover.

Dubbelsängar på 160 x 200 cm – Den här sängen kan jag med gott samvete kalla för normalstor, och du bör absolut inte ha något problem att dela den med någon annan. Den är varken för stor eller för liten för syftet – många påstår just att lagom är bäst. 

En 160×200 cm säng är en utmärkt kandidat om ni är två personer som bor lite mindre men ändå vill ha en säng med gott om sovyta. 

Dubbelsängar på 180 x 200 cm – Detta är en stor säng med gott om utrymme även om ni föredrar att sträcka ut er (det kan jag personligen intyga, då jag min säng har samma mått och jag sällan sover raklång). Med lite enkel matte kan vi konstatera att sängen motsvarar två stycken enkelsängar på 90×200 cm. 

Tänk på att en 180×200 säng kan kräva en del utrymme – jag har ett normalstort sovrum och sängen tar upp strax under hälften av rummet.

Dubbelsängar på 210 x 200 cm – Denna säng är vad jag kallar för en gigant. Sängen är så gott som lika lång som bred och förutsätter därför att du har ett större sovrum. 

Förutsatt att du får plats med sängen i sovrummet så är fördelarna många, speciellt om du får oväntat besök under natten – såsom de yngsta i familjen eller de med fyra ben.

Sängstorlek på Queen Size och King Size säng

En queen size säng är en dubbelsäng som är mellan 140 -160 cm i bredd, det vill säga antingen en lite mindre säng eller en lagom stor säng. 

En king size säng är en dubbelsäng som är minst 180 cm i bredd, det vill säga en större dubbelsäng.

Dessa engelska benämningarna kommer ursprungligen från USA, och används även som namn för olika dubbelsängar i Europa. Just dessa benämningar används ofta när du bokar hotellrum, därför kan det vara bra att hålla koll på vad det egentligen betyder om du ska på resande fot. Dessutom har det en lite finare klang än “180 cm size bed”.

Obs! Dessa är de svenska måtten på queen- och king size, i till exempel USA är sängarna en aning mindre.

Hur bred säng bör man ha?

Det säger sig självt att ett enkelsäng lämpar sig utmärkt för en person och en dubbelsäng passar bättre om ni är två.  

Det finns dock vissa undantag – är du lite kortare eller smalare så kan du säkerligen sova tillsammans med någon annan i en stor enkelsäng (140-säng). Du kan självklart även sova väldigt gott i en dubbelsäng om du är ensam.

Med det sagt så finns det vissa sängar som är skräddarsydda för vissa uppdrag, och dem går vi igenom här. 

  • 80 cm i bredd – Fungerar utmärkt som barnsäng. 

En 80-säng kan däremot kännas liten om du är fullvuxen och särskilt om du gärna vänder och vrider på dig innan du somnar.

  • 90 cm i bredd – Passar för ungdomar och vuxna.

Den vanligaste sängbredden som i regel gäller för dig som sover ensam.

  •  105 cm i bredd – En rymligare enkelsäng som vi rekommenderar till dig som vill sträcka ut dig en aning. 

    Om valet står mellan en 90-säng och en 105-säng så rekommenderar vi att du låter tycke och smak avgöra – 15 cm i bredd gör inte stor skillnad i rummet, men kan göra stor skillnad i sovkomfort. 
  • 120 cm i bredd – Om ni är två personer så kan ni eventuellt få plats i en 120-säng, även om den inte är direkt avsedd för syftet. Som vi gick in på lite tidigare så räknas en säng med 140 cm i bredd som en dubbelsäng. 

Tips! Har du ett barn som sover oroligt så är det inte en dum idé  att skaffa en 120-säng till rummet, då du enkelt kan smyga in och dela säng om det skulle behövas. 

  • 140 cm i bredd – Det må vara den minsta bredden på en dubbelsäng, men det är fortfarande en dubbelsäng! Här avgör era kroppshyddor och sovpositioner mycket av komforten. Om du är lång och bredaxlad (över 190 cm lång) så kan sängen upplevas en aning smal om ni är två. 

Beroende på om man ser glaset som halvfullt eller halvtomt, så kan en 140-säng kännas antingen mysig eller trång.  

  • 160 cm i bredd – Här får de flesta par plats – en säng som gör jobbet för två personer, om än inte lika rymlig som en större dubbelsäng. Inga konstigheter, men inte heller nödvändigtvis några krusiduller.

Vi menar inte att en 160-säng är liten, utan snarare praktisk. Särskilt beroende på hur stort sovrum du har.

  • 180 cm i bredd – En större dubbelsäng som även passar er som tar ut svängarna medan ni sover och rör er mycket under sömnen.

Detta är den vanligaste storleken på en dubbelsäng och passar de flesta personer. 

  • 210 cm i bredd – Den i regel rymligaste dubbelsängen, som gärna tillgodoser fler av medlemmarna i familjen.

Störst går först – eller i detta fall sist (i listan). Oavsett vilket behov du har så måste vi erkänna att denna storlek på säng har en lyxfaktor, men tar självklart upp lika mycket utrymme som den erbjuder.   

Hur lång säng bör man ha?

Vi behöver inte göra det svårare än det är – lämplig sänglängd beror till stor del på hur lång du själv är. 

De flesta sängar är 200 cm i längd. Räkna med cirka 20 cm extra utrymme utöver din kroppslängd för att sova bekvämt. 200 cm är alltså ett snittmått som passar de flesta.

Om du däremot är över 190 cm lång, så rekommenderar vi att du ser över om en 210 cm säng passar dig bättre. 

Vilken är den vanligaste sängstorleken?

Vi har pratat mycket om sängstorlekar och vad du bör tänka på. Men hur lång är en säng och hur bred är en säng egentligen – per standard? 

Den vanligaste längden på en säng är 200 cm. 

Den vanligaste enkelsängen är 90×200 cm, och den vanligaste dubbelsängen 180×200 cm (det vill säga dubbelt så bred, med samma längd).

Vem ska använda sängen?

Här går vi igenom vad du bör ha i åtanke när du antingen köper en säng åt dig själv eller åt någon annan i familjen.

Om ett barn ska använda sängen – Steget efter spjälsängen behöver inte vara större än 80×200 cm. Detta räcker gott och väl för ett yngre barn att sova gott. I takt med att barnet växer så ökar dock behovet för sovytan. 

Tips! Om du vill undvika att byta säng så rekommenderar vi att du tittar närmare på en säng för en vuxen person, såsom en 90-säng. Den kommer inte kännas för stor eller heller för liten när din minsting börjar bli större. 

Om endast en vuxen person ska använda sängen – Som jag nämnde ovan så är egentligen den minsta lämpliga storleken för en fullvuxen person 90×200 cm. Om du gärna avrundar uppåt så är inte 105×200 cm en dum idé. 

120×200 cm kan dock upplevas som något av en lyxvariant för endast en person. Vill du ha guldkant på tillvaron så satsa på en 120-säng.

Jag måste dock erkänna att jag gärna använder mer än hälften av min 180-säng när jag sträcker ut mig (enligt min fru). Personligen skulle jag utgå efter minst en 105-säng, snarare än en 90-säng. 

Om två vuxna personer ska använda sängen – 160×200 cm är ofta tillräckligt rymlig för två personer, det vill säga en standard dubbelsäng. Med det sagt vill jag inte påstå att en säng på 180×200 cm inte är ovanligt stor – snarare “fullstor”.  

Däremot kan den minsta dubbelsängen, 140×200 cm, kännas en aning liten för vissa.

Obs! En 140-säng behöver nödvändigtvis inte kännas för liten – det beror på kroppshydda, och till viss del om ni är på gott eller dåligt humör när ni går och lägger er.

Om fler än två personer ska använda sängen – Vi rekommenderar att du väljer en säng med måtten 210×200 cm (alternativt 210×210 cm) om du räknar med att fler än två personer kommer dyka upp i sängen under nattens gång. 

Med denna bredd finns det plats över till 1-2 mindre barn utöver er som tar upp sängen. Även en hund eller katt som föredrar att sova vid fotändan får plats. 

Vi kan konstatera att en 210-säng kan efterliknas en kombi – gott om utrymme för extra ekipage – och känns som en självklar favorit när det kommer till familjesängar. 

Tips: Tänk på detta när du väljer sängstorlek

Det finns ingen fast regel för vilken exakt sängstorlek som du bör ha, men för att få en uppfattning om hur stor säng du är ute efter så kan du tänka dig att du behöver som mest 10 cm marginal mellan både huvudänden och fotänden. 

Snittlängden på en säng är 200 cm, men det betyder inte att du ska precis behöva få plats om du till exempel är närmare 200 cm lång. Du kan i vissa fall behöva specialanpassa måtten av din säng, vilket många sängbutiker faktiskt kan tillgodose.

När det kommer till bredden av en säng så är det en aning svårare att ge generella tips, då det beror mycket din kroppsstorlek och hur mycket du rör dig i sömnen. 

Det enklaste tipset vi kan ge är så klart att utgå från en enkelsäng för en person, och en dubbelsäng för två eller fler personer. 

Med det sagt så finns det gott om sängstorlekar även inom olika typer av sängar. För att göra det hela lättare så kan du avrunda uppåt med åtminstone 20 cm. 

Är du osäker på om en 90-säng är tillräckligt stor – ta det säkra kortet och skaffa en 105-säng. Samma regel gäller en 160-säng – köp istället en 180-säng om du tvekar. 

Vet du istället precis vilken sängstorlek som är lämplig för dig så kan vi inte göra mycket mer än att önska dig god natt, och hoppas att du sover sött!

Vanliga frågor och svar om sängstorlek

Hur stor är en dubbelsäng?

En dubbelsäng erbjuds vanligtvis i fyra olika storlekar (bredd x längd): 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm och 210×200 cm. Det är lite mer sällsynt, men vissa dubbelsängar erbjuds också i 210×210 cm.

Hur stor är en enkelsäng?

En enkelsäng har vanligtvis fyra olika bredder, oftast med en längd på 200 cm. Bredderna är 80 cm, 90 cm, 105 cm och 120 cm.

Viken är den vanligaste storleken på en säng?

Den vanligaste storleken på en enkelsäng är 90×200 cm, medan den vanligaste storleken på en dubbelsäng är 180×200 cm. En så kallad queen size säng är vanligtvis antingen 140×200 cm eller 160×200 cm. En king size säng är minst 180×200 cm (vanligtvis upp till 210×210 cm).

Måtten på queen- och king size ser dock annorlunda ut om man befinner sig utanför Europa.

Foto av författare
Skriven av: Angelica Persson

Angelica Persson, med 15 års erfarenhet som inredare och inredningsarkitekt, är expert på att skapa sovrum som främjar god sömn. Hennes fokus på estetik och funktion bidrar till optimal sömnkvalitet och välbefinnande. På billigasängar.nu är Angelica en nyckelresurs för sömnoptimerad inredning.

Lämna en kommentar