12 Tips på hur du slipper sova med någon som snarkar

Senast uppdaterad:

Tips på hur du slipper sova med någon som snarkar

Att leva med en snarkare kan vara en utmaning för både dig och din partner. Snarkningar kan störa sömnen och leda till hälsoproblem, men också påverka relationen negativt. Det finns dock saker du kan göra för att hjälpa din partner att sluta snarka och förbättra sömnen för er båda. 

I denna artikel kommer vi att ge dig tolv användbara tips som kan hjälpa dig och din partner att få en bättre nattsömn och förbättra er hälsa och relation. Från att ta reda på orsaken till snarkning till att prova olika hjälpmedel och sömnvanor, finns det många sätt att hantera problemet på. 

Min man snarkar vad ska jag göra?

Det kan vara nog så jobbigt och kan i extremfall till och med leda till att det tar musten ur en relation. Men så ska det självklart inte behöva vara, det finns tack och lov hjälp att få med att sluta snarka!

Vi går igenom de allra bästa tipsen till dig som har en man eller partner som snarkar, och hur ni får bukt på problemet innan det är för sent.

Tips 1: Ta reda på orsaken till snarkningen

För att hjälpa din partner eller få någon att sluta snarka är det viktigt att ta reda på orsaken till snarkning. Det finns många faktorer som kan bidra till snarkningar, vanliga anledningar är bl.a.: 

  • Rökning
  • Hög alkoholkonsumtion
  • Sovställning
  • Övervikt

Det kan också vara så att kroppens konstruktion i svalget och i halsen spelar en roll. För att få bukt med problemet kan det ibland behövas kirurgiska ingrepp. 

Det är också viktigt att skilja mellan ”sociala” snarkare och personer som snarkar på grund av sömnapné. Personer med sömnapné lider av många och långa andningsuppehåll under natten, vilket kan äventyra hälsan på ett allvarligare sätt. 

Om du misstänker att din partner lider av sömnapné, bör du uppmana honom eller henne att söka hjälp från en läkare. Genom att ta reda på orsaken till snarkning kan du hjälpa din partner att hitta rätt behandling och förbättra sömnen för er båda.

Tips 2: Sova på sidan

Att sova på rygg kan leda till trångt i svalget och snarkningar. Ett enkelt sätt att sluta snarka eller minska snarkningar är därför att få din partner att sova på sidan istället. 

Att sy in en tennisboll i ryggen på pyjamasen är en enkel och billig lösning som kan göra det obehagligt att sova på rygg. Det finns också betydligt mer avancerade och dyrare hjälpmedel att tillgå, såsom specialsydda kuddar som kan hjälpa din partner att ligga kvar på sidan. 

Det är värt att leta efter en lösning som passar din partners preferenser och budget. Genom att få din partner att sova på sidan kan du minska risken för snarkningar och förbättra sömnen för er båda.

Tips 3: Gå ner i vikt

Att gå ner i vikt kan vara en effektiv lösning för att minska snarkningar hos personer som är överviktiga. Övervikt är nämligen en vanlig orsak till snarkning. Genom att gå ner några kilon kan din partner minska snarkningar – eller till och med sluta snarka helt och hållet – och förbättra sin hälsa samtidigt. 

Att gå ner i vikt är dock ingen enkel lösning och kräver ofta att din partner hittar sin egen motivation för att lyckas. Om din partner är överviktig kan det dock vara en lösning som är värd att överväga för att förbättra sömnen och hälsan för er båda.

Tips 4: Sluta röka

Rökning kan göra slemhinnorna svullna och leda till vibrationer i svalget som i sin tur kan orsaka snarkningar. Om din partner röker kan det vara en bra idé att uppmana honom eller henne att sluta för att minska risken för snarkningar och förbättra hälsan. 

Det finns många anledningar att sluta röka, och möjligheten till att sluta snarka kan vara en av dem. Genom att sluta röka kan din partner minska risken för andra hälsoproblem och förbättra sömnen och hälsan för er båda. 

Det är dock viktigt att vara stödjande och uppmuntrande under processen eftersom det kan vara svårt att sluta röka.

Tips 5: Minska alkoholintaget

Alkoholkonsumtion ökar risken för snarkning genom att få musklerna i svalget att slappna av. Att minska alkoholintaget kan därför vara en effektiv lösning för att minska snarkningar. 

Det är viktigt att vara medveten om alkoholkonsumtionens effekt på sömnen och att dra ner på intaget vid behov. Att uppmana din partner att minska alkoholkonsumtionen kan vara en bra idé för att förbättra sömnen och hälsan för er båda. 

Tips 6: Läkemedel och andra hjälpmedel för att sluta snarka

Det finns en rad olika läkemedel och hjälpmedel som kan öka möjligheten till att sluta snarka. 

Exempelvis finns det receptfria läkemedel som har visat sig ha effekt mot snarkningar, såsom spray som sprutas in i näsan vid förkylning och spray som tas i svalget för att mjuka upp vävnaderna. 

Det finns också bettskenor som hindrar tungan och underkäken från att falla bakåt och täppa till svalget, samt vidgande nässkenor som hjälper den som snarkar att öppna upp luftvägarna i näsan. 

Det är värt att undersöka olika alternativ och hitta en lösning som fungerar för din partner och passar hans eller hennes behov och budget. Genom att använda läkemedel och hjälpmedel kan du hjälpa din partner att sluta snarka och förbättra sömnen för er båda.

Tips 7: Kolla läkemedel som kan orsaka snarkning

Vissa läkemedel kan orsaka snarkning som en biverkan. Om din partner tar läkemedel och ni misstänker att det kan orsaka snarkningar är det en god idé att läsa bipacksedeln och prata med läkare för att hitta en lösning. 

Det kan hända att det finns alternativa läkemedel eller behandlingar som inte orsakar snarkningar och som kan vara ett bättre alternativ. 

Tips 8: Hjälp din partner att få tillräckligt med sömn

Att se till att din partner får tillräckligt med sömn kan hjälpa till att minska snarkningar. Sömnbrist ökar nämligen risken för snarkningar. 

Om din partner ofta har svårt att sova eller vaknar upp flera gånger under natten kan det vara en god idé att hjälpa honom eller henne att få en mer regelbunden och ostörd sömn. 

Det kan innebära att ni tillsammans skapar en bättre sömnmiljö, undviker att titta på skärmar eller att ha aktiviteter som kan störa sömnen.

Tips 9: Ta din egen sömn på allvar

Att prioritera din egen sömn är viktigt för att hålla en god hälsa och orka med vardagen. Om din partner snarkar kan det dock vara svårt att få tillräckligt med sömn, och det kan vara nödvändigt att överväga alternativa lösningar. 

Att sova någon annanstans ibland, såsom på en soffa eller i ett annat rum, kan vara en möjlig lösning för att få tillräckligt med sömn och undvika att störas av snarkningar. Det är viktigt att hitta en lösning som fungerar för er båda och att kommunicera öppet och ärligt om sömnbehov och -problem. 

Genom att prioritera sömnen kan du och din partner förbättra er hälsa och relation.

Tips 10: Använda en luftfuktare

En torr och irriterad näsa och hals kan leda till ökad snarkning. Genom att använda en luftfuktare i sovrummet kan man öka luftfuktigheten och minska risken för snarkningar. Det är också bra för att förhindra torr hud och lindra allergibesvär.

Det finns flera olika bra luftrenare på marknaden som inte kostar en förmögenhet att införskaffa.

Tips 11: Prova en anti-snarkskena

Det finns olika typer av anti-snarkskenor som kan hjälpa till att hålla luftvägarna öppna under natten. Dessa skenor används ofta av personer som lider av sömnapné, men kan också vara effektiva för att hjälpa dig eller din partner att sluta snarka. 

Det är viktigt att skenan passar din partners mun perfekt och att den är bekväm att använda under natten.

Tips 12: Om inget hjälper – Sök hjälp hos läkare

Om inga av de tidigare tipsen har fungerat är det viktigt att söka professionell hjälp. Det kan finnas medicinska tillstånd som orsakar snarkningar, såsom sömnapné, som kräver medicinsk behandling. 

Genom att rådfråga en läkare eller sömnspecialist kan ni få hjälp att diagnostisera och behandla eventuella underliggande problem som orsakar snarkningar. 

Det är viktigt att ta snarkningar på allvar eftersom det kan påverka både din och din partners hälsa och välbefinnande på lång sikt.

Vanliga frågor och svar

Varför snarkar man?

När du sover kan det vara svårt för luften att passera igenom näsan och svalget, vilket orsakar ett snarkande ljud. Detta händer eftersom de mjuka delarna i gommen och svalget vibrerar på grund av begränsat luftflöde.

Hur kan man bota snarkning?

Att snarka oftare när man sover på rygg är vanligt. Man kan försöka att sova på sidan, magen eller använda en kudde bakom ryggen. Vidare så kan ändrade livsvanor hjälpa dig att sluta snarka, såsom träning och viktminskning.

Det finns dessutom en rad olika hjälpmedel som kan minska snarkning, såsom snarkplåster, näsvidgare, snarkspray och snarkskena.

Vad är sömnapné?

Sömnapné är när man upprepade gånger stannar upp i andningen under sömnen på grund av trånga luftvägar. Symptomen inkluderar högljudd snarkning, trötthet på dagen och huvudvärk på morgonen.

Behandlingar inkluderar livsstilsförändringar, andningsmaskiner och i vissa fall kirurgi. Vänd dig till en läkare om du tror att du lider av sömnapné, eftersom obehandlad sömnapné kan öka risken för allvarliga hälsoproblem.

Foto av författare
Skriven av: Angelica Persson

Angelica Persson, med 15 års erfarenhet som inredare och inredningsarkitekt, är expert på att skapa sovrum som främjar god sömn. Hennes fokus på estetik och funktion bidrar till optimal sömnkvalitet och välbefinnande. På billigasängar.nu är Angelica en nyckelresurs för sömnoptimerad inredning.

Lämna en kommentar