Att tänka på innan sängköp

Senast uppdaterad:

Att tänka på innan sängköp

Innan du ger dig iväg på jakten på din drömsäng finns det en del saker du bör tänka på. Vi förmodar att du vill undvika felköp och så snabbt och smidigt hitta den perfekta sängen utan onödigt krångel. Att köpa en ny säng ska vara en rolig process och tack vare alla billiga sängar som finns där ute kan processen numera även vara snäll mot plånboken.

Nedan har Billigasängar.nu sammanställt en liten guide i vad du bör tänka på innan du klickar på köpknappen. Se det som en liten checklista, när du bockat av varje punkt är du redo att ta steget mot en skönare nattsömn i din nya säng.

Detta bör du tänka på inför ditt sängköp

  • Först och främst måste du bestämma dig för vilken typ av säng du vill ha. Är du ute efter en kontinentalsäng, en ramsäng eller kanske en ställbar säng? Diskutera med din sambo om du har en sådan och kom fram till vad som passar er bäst.
  • Hur stor säng behöver du? Är du ensam i hushållet kanske det räcker med en mindre säng medan en större familj med många barn kan behöva en bredare säng.
  • Vilken fasthet ska sängens madrass ha? Har du ingen aning om detta bör du besöka ett sängvaruhus för att testa olika fastheter innan du bestämmer dig. Där kan du även få hjälp av experter som ser till att du får bästa möjliga stöd.
  • Om du ska köpa en säng tillsammans med din sambo kanske ni behöver ha olika fastheter. En sida av madrassen kanske behöver vara mjukare medan den andra sidan behöver vara fastare. Detta är beroende av era kroppars vikt och längd. Grundregeln är att en tyngre kropp behöver en fastare madrass och tvärtom.
  • Vilken position du vanligtvis sover i har också betydelse för valet av madrassens fasthet. Sover du oftast på mage kan du behöva en fastare säng för att inte sjunka ner för mycket och sover du främst på rygg kan du behöva en mjukare madrass för att få bättre stöd för din rygg.
  • Har du problem med allergier bör du se till att välja en säng gjord av allergivänliga material. Detta är även viktigt när det gäller sängens övriga textilier.
  • Ligger du ofta i sängen och tittar på TV eller läser böcker kan en ställbar säng vara ett alternativ att titta närmare på. En ställbar säng kan nämligen underlätta din liggposition. Även problem med rygg eller stela leder kan underlättas med hjälp av en ställbar säng.
  • Om du hittat en säng du tycker om bör du se över måtten noggrant. Passar verkligen sängen där ni tänk ha den? Kanske måste ni satsa på en smalare säng än vad ni planerat.
  • Är sängen ämnad för ett barn kan en ramsäng vara det bästa alternativet. På så sätt kan ni enkelt byta sängram (eller helt ta bort den) när barnet växer och vill byta stil på sitt rum.
  • Slutligen, hur mycket pengar är du villig att lägga på sängköpet? Idag finns det en mängd billiga sängar där ute som håller minst lika hög kvalitet som dyrare alternativ. Se därför över utbudet noggrant och jämför olika sängvaruhus för att hitta den bästa sängen för just dig.
Foto av författare
Skriven av: Angelica Persson

Angelica Persson, med 15 års erfarenhet som inredare och inredningsarkitekt, är expert på att skapa sovrum som främjar god sömn. Hennes fokus på estetik och funktion bidrar till optimal sömnkvalitet och välbefinnande. På billigasängar.nu är Angelica en nyckelresurs för sömnoptimerad inredning.

Lämna en kommentar