Tvätta sängkläder på bästa sätt 

Senast uppdaterad:

Tvätta sängkläder

Upptäck konsten att hålla sängkläder oemotståndligt rena och fräscha. Vi guidar dig genom allt från att välja rätt tvättmedel till smarta knep för fläckborttagning. Förbered dig på att förvandla din säng till en ren och inbjudande oas.

Börja med att välja rätt tvättmedel och sortera efter färg

Att kickstarta din tvättprocess är mer än bara att fylla maskinen och trycka på start. Det handlar om att göra kloka val som påverkar både dina sängkläder och miljön.

Välj rätt tvättmedel

Valet av tvättmedel, vare sig det är flytande eller pulver, är avgörande för att hålla dina sängkläder både skinande rena och skonsamma mot huden. En gyllene regel är att välja mellan flytande och pulverform beroende på dina behov, samtidigt som du satsar på miljövänliga och hudvänliga alternativ. 

Flytande tvättmedel är ofta skonsammare för känsliga tyger och löser sig lätt i kallt vatten, medan pulver är effektivt för kraftigare tvätt och kan vara mer kostnadseffektivt. Oavsett form rengör dessa effektivt utan att skada tygerna eller irritera huden.

Hur mycket tvättmedel ska jag använda?

Att välja rätt mängd tvättmedel är kritiskt. För mycket kan leda till rester och smutsansamling, medan för lite inte rengör ordentligt. Följ förpackningens doseringsanvisningar, anpassa efter tvättmaskinens storlek och smutsiga dina lakan är. Använd mindre för mjukt vatten och lakan som inte är så smutsiga, och mer för hårt vatten och kraftigt nedsmutsade sängkläder.

Sortera efter färg

Att sortera dina sängkläder är ett enkelt men viktigt steg för att bevara deras kvalitet och färg. Genom att separera lakan, påslakan och örngott baserat på färg och material undviker du att ljusa tyger missfärgas av mörkare, och att känsligt material skadas. Ett smart sorteringssystem säkerställer att varje tyg får den vård det behöver för att hålla sig fräscht och livfullt längre.

Hur ofta ska jag tvätta mina sängkläder?

Hur ofta tvätta sängkläder

Att förstå när det är dags att tvätta dina sängkläder är nyckeln till både fräschhet och hygien. Varje typ av sängkläder har sin egen rytm, och att hänga med i denna rytm är essentiellt för att hålla din säng fräsch och inbjudande.

Olika typer av sängkläder

 • Påslakan och lakan: Dessa bör generellt tvättas varje vecka. De är i direkt kontakt med din hud varje natt och absorberar kroppsoljor, svett och hudceller. Regelbunden tvätt håller dem fräscha och hygieniska.
 • Örngott: Ännu viktigare att tvätta ofta, helst varje vecka eller till och med oftare om du har känslig hud eller akne. Örngott samlar snabbt på sig oljor och hudavlagringar som kan påverka din hudhälsa.
 • Madrasskydd: Dessa behöver inte tvättas lika ofta som lakan och örngott, men en bra tumregel är att tvätta dem varannan till var tredje månad. De skyddar madrassen och absorberar stora mängder svett och damm.
 • Täcken och kuddar: Dessa kan tvättas mindre frekvent, ungefär två till tre gånger per år, beroende på användning och tillverkar material. Täcken och kuddar kan samla damm och allergener, så regelbunden tvätt är viktig för allergiker.

Att följa dessa riktlinjer säkerställer att dina sängkläder inte bara ser rena ut, utan också bidrar till en renare och hälsosammare sovmiljö.

Tvätta din sängkläder i rätt grader

Tvätta lakan grader

När det gäller att tvätta sängkläder, är temperaturen på vattnet en avgörande faktor för att uppnå perfekt renhet utan att skada tyget. Varje material kräver en specifik temperatur för att rengöras effektivt samtidigt som dess kvalitet och färg bevaras.

 • Bomullslakan är tålig och kan generellt tvättas i varmt vatten,  40-60 grader Celsius. Varmt vatten hjälper till att ta bort kroppsoljor och svett effektivt. För färgade bomullslakan, överväg lite lägre temperatur för att bevara färgen.
 • Linne är ett annat hållbart material som tål högre temperaturer. Tvätta linne vid 40-60 grader Celsius för bästa resultat. Linne blir mjukare med varje tvätt, och högre temperaturer hjälper till att minimera krympning.
 • För syntetiska material (som polyester och mikrofiber), använd kallt till ljummet vatten, omkring 30-40 grader Celsius. Dessa material kan skadas av för hög värme, så en mildare temperatur rekommenderas.
 • Silke är ett känsligt material som kräver extra omsorg. Tvätta silkeslakan i kallt vatten, helst för hand eller i maskinens skonsamma program. För hög temperatur eller aggressiva tvättmedel kan skada silket och minska dess naturliga lyster.
 • Ull, särskilt om det är finare ull som merinoull, bör tvättas i kallt vatten för att förhindra krympning och skada på fibrerna. Använd ett skonsamt tvättprogram och speciellt ulltvättmedel.

Genom att välja rätt temperaturinställning för dina sängkläder kan du försäkra dig om att de inte bara blir rena utan också bevarar sin kvalitet och komfort över tid. Kom ihåg att alltid dubbelkolla tvättråden på dina sängkläder för specifika rekommendationer.

Så torkar du sängkläderna på bästa sätt

Efter tvätten kommer det viktiga steget med torkning. Hur du torkar dina sängkläder påverkar inte bara deras mjukhet och lyster utan också deras hållbarhet.

Torktumlare eller Lufttorkning?

Torktumlare:

 • Fördelar: Snabbt och bekvämt, perfekt för tjockare material som tar lång tid att lufttorka. Många torktumlare erbjuder skonsamma program som är mildare mot tyger.
 • Nackdelar: Kan vara hårt mot vissa material, leda till krympning och slitage över tid. Användning av torktumlare innebär också högre energiförbrukning.

Lufttorkning:

 • Fördelar: Skonsammare för tygerna och energisnål. Bevarar tygernas kvalitet och färg bättre över tid. Naturlig lufttorkning ger lakan en fräsch känsla.
 • Nackdelar: Tar längre tid och kräver tillräckligt med utrymme. Kan vara svårt i fuktiga eller kalla klimat.

Så gör du för att hålla dina sängkläder lysande vita

Gulnade lakan kan förstöra känslan av renhet och fräschhet i ditt sovrum. Här är några enkla tips för att förhindra att dina vita sängkläder förlorar sin lyster:

 • Tvätta regelbundet: Att låta smuts och svett byggas upp kan leda till gulnande. Regelbunden tvätt hjälper till att hålla dem fräscha.
 • Använd bakpulver och vinäger: Ett miljövänligt knep är att lägga till en halv kopp bakpulver i tvättmedlet och en kopp vitvinsvinäger under sköljningen. Detta hjälper till att bryta ner fett och svett, och återställer tygets vita färg.
 • Undvik klorin: Trots att klorin är känt för att bleka, kan det faktiskt bryta ner tygfibrer och leda till snabbare gulnande. Använd istället mildare blekmedel eller syrebaserade alternativ.
 • Torka i skuggan: Direkt solljus kan leda till att vita lakan bleknar och blir gula. Försök att torka dina lakan i skuggan eller inomhus för att bevara deras vita färg.

Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att dina sängkläder inte bara blir rena och mjuka utan också behåller sin skönhet och komfort över tid.

Tips för allergiker

Att ta hand om sängkläder handlar inte bara om renhet och komfort, utan också om hälsa. För allergiker är det extra viktigt att tänka på hur sängkläder sköts. Dammkvalster är en vanlig orsak till allergier och kan frodas i sängkläder. För att effektivt minska och hantera dammkvalster, överväg följande metoder:

 • Tvätta i hög temperatur: Tvätta sängkläder regelbundet i minst 60 grader Celsius för att döda dammkvalster.
 • Använd allergivänliga överdrag: Special överdrag för madrasser och kuddar kan hindra dammkvalster från att bosätta sig.
 • Regelbunden städning: Dammsug och vädra sovrummet ofta för att minska dammkvalster och andra allergener.
 • Kontrollera luftfuktigheten: Dammkvalster trivs i fuktiga miljöer. Håll luftfuktigheten i sovrummet under 50% för att minska deras tillväxt, ett tips är att använda en luftrenare i rummet.
Foto av författare
Skriven av: Angelica Persson

Angelica Persson, med 15 års erfarenhet som inredare och inredningsarkitekt, är expert på att skapa sovrum som främjar god sömn. Hennes fokus på estetik och funktion bidrar till optimal sömnkvalitet och välbefinnande. På billigasängar.nu är Angelica en nyckelresurs för sömnoptimerad inredning.

Lämna en kommentar