Matta under säng

Senast uppdaterad:

Matta under säng

Välkommen till vår guide om hur du lyfter ditt sovrum med rätt matta. Här checkar vi hur mattans roll i sovrummet är en viktig detalj som kombinerar stil med komfort. Vi går igenom hur du väljer storlek, material och placering för att skapa en harmonisk och ombonad känsla. Följ med för praktiska tips och inspirerande idéer.

Så väljer du rätt matta för sovrummet

Att välja rätt matta för sovrummet handlar inte bara om stil, utan också om placering. En gyllene regel är att ha minst 60 cm matta runt sängens kanter. Detta ger inte bara ett mer sammanhängande utseende utan gör också morgonstunden behagligare när du stiger ur sängen. Tänk på att mattans storlek och placering kan förändra hela rummets känsla!

Storlek för matta i sovrummet spelar

Storleken på mattan är avgörande, här är dina tre go-to val:

  • 🌟 Matta under hela sängen: För dig som älskar lyx och vill ha den där ’wow’-faktorn. En stor matta som täcker hela sängen och lite till skapar en kunglig känsla.
  • 🌟 Matta under hela halva sängen: Perfekt för att skapa en balanserad look utan att behöva en enorm matta. Den här storleken ramar in sängen snyggt och ger rummet en ombonad atmosfär.
  • 🌟 Matta under en liten del av sängen: Idealisk för mindre rum eller när du vill lägga till en subtil touch. Placera mattan vid fotänden för att addera djup och dimension.

Varje alternativ har sin charm och kan lyfta ditt sovrum till nya höjder. Välj det som bäst matchar din stil och rummets storlek!

Välj material på sovrum matta efter din personlighet

När det kommer till att välja matta för sovrummet är materialet A och O. En mysig matta kan göra morgnarna mjukare och kvällarna mer avkopplande. Satsa på material som känns underbara under fötterna – tänk ljuva ull, mjuk bomull eller kanske lyxig silke. 

Varje material har sin charm och påverkar rummets stil. Tänk hållbart och personligt; välj ett material som inte bara ser bra ut utan också känns rätt för just ditt space.

Gör en makeover på det du har hemma

Har du redan en matta men den känns inte helt rätt? Ingen fara, det finns smarta knep för att skräddarsy den. För större ytor, var inte rädd för att kombinera två mindre mattor. Tejpa ihop dem på baksidan för en sömlös look. Om din matta är för stor, överväg att klippa eller få den professionellt justerad för en perfekt passform. Kom ihåg, din sovrumsinredning är flexibel – var inte rädd för att mixa, matcha och modifiera!

Frågor du bör ställa innan du väljer matta till sovrummet

Mattor sovrum

I sovrummet är mattan mer än bara en inredningsdetalj – den är en komfortskapare och stilförhöjare. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna för att hjälpa dig hitta den perfekta mattan för just din säng och ditt sovrum.

Vilken storlek ska mattan ha för en dubbelsäng?

För en standard dubbelsäng (180 cm bred) är en matta på cirka 250 x 300 cm idealisk. Den ger ett generöst utrymme på varje sida och fotänden för en elegant och praktisk effekt.

Passar samma mattstorlek till alla sängtyper?

Nej, mattans storlek bör anpassas efter sängens storlek. För en enkelsäng behövs en mindre matta än för en king-size säng. Tänk proportioner – mattan bör komplettera, inte överväldiga eller försvinna under sängen.

Vad är bäst, att mattan går under sängborden eller inte?

Det beror på looken du vill uppnå. För en mer sammanhängande och rymlig känsla, välj en matta som sträcker sig under sängborden. Vill du framhäva sängen som rummets mittpunkt, placera mattan så att den endast täcker sängens underdel.

Genom att ställa dessa frågor till dig själv innan du köper, kan du göra ett mer informerat och effektivt val som lyfter hela ditt sovrum.

Skapa harmoni i sovrummet med rätt matta

Att välja rätt matta för ditt sovrum är mer än bara ett designbeslut, det är ett sätt att skapa harmoni och komfort i din personliga oas. Genom att följa de råd och tips vi delat, kan du förvandla ditt sovrum till en plats där stil möter bekvämlighet. Kom ihåg att storleken på mattan ska matcha sängens proportioner och att materialet ska spegla både din stil och behov av komfort. Oavsett om du föredrar en stor, omslutande matta eller en mindre accentuerad variant, är det viktigt att den kompletterar rummets övergripande estetik.

Foto av författare
Skriven av: Angelica Persson

Angelica Persson, med 15 års erfarenhet som inredare och inredningsarkitekt, är expert på att skapa sovrum som främjar god sömn. Hennes fokus på estetik och funktion bidrar till optimal sömnkvalitet och välbefinnande. På billigasängar.nu är Angelica en nyckelresurs för sömnoptimerad inredning.

Lämna en kommentar