Välj rätt madrass

Senast uppdaterad:

Välj rätt madrass

En stor del av sängköpet är att hitta en riktigt bra madrass. Det är trots allt madrassen som är sängens viktigaste del. Vad spelar det egentligen för roll om du har en snygg och trendig säng om den inte alls är bekväm? Vi rekommenderar därför att du alla gånger väljer en vettig madrass som ger dig ett bra stöd istället för att satsa på en snygg design. Hur vacker sängen är kommer trots inte allt hjälpa dig när du får ryggproblem, eller hur?

Men hur väljer man då rätt madrass? Det ska Billigasängar.nu titta närmare på i denna artikel så att du vet vad du ska leta efter i jakten på din drömsäng.

Madrasser med olika fastheter

Allra vanligast är det att madrasser kommer i fyra olika fastheter:

 • Extra mjuk.
 • Mjuk.
 • Fast.
 • Extra fast.

Sedan är det helt enkelt upp till dig att välja vad du tycker bäst om. Vet du inte detta sedan tidigare bör du åka till ett sängvaruhus och själv testa olika fastheter för att komma fram till vad som passar dig bäst. Där finns det även experter som kan hjälpa dig i jakten på en god fasthet.

Det finns vissa riktlinjer som du bör gå efter i valet gällande madrassens fasthet, särskilt om du vill förhindra framtida ryggproblem. Grundregeln vid madrassval är att du alltid bör välja en fastare madrass om du väger mer samt är längre och en mjukare madrass om du väger mindre och är lite kortare. Du ska med andra ord alltid känna att du ligger i sängen, inte ovanpå sängen eller för djupt i sängen.

Miniguide i madrassval

Nedan har vi sammanställt en guide i hur du bör tänka inför ditt madrassval.

 1. Om du ska köpa sängen tillsammans med din partner bör båda testa madrassen. Kanske behöver ni två olika madrasser för att få så bra stöd som möjligt?
 2. Testa att lägga dig på rygg på madrassen. En madrass ska alltid följa din ryggs naturliga kurva och om du känner ett hål under ryggen är madrassen alldeles för fast.
 3. Testa att lägga dig på sidan. Din ryggrad bör alltid hållas vågrätt om du ligger på sidan. Detta innebär att en del av din skuldra och din höft bör sjunka ner i madrassen. Gör de inte det och din ryggrad böjs är madrassen för mjuk eller för fast.
 4. Har du någon form av allergi? Då bör du se över madrassens material. En madrass gjord av skum kan vara ett bra alternativ för allergiker.
 5. En bäddmadrass är alltid bra att ha ovanpå madrassen. Detta eftersom vi ofta svettas under natten vilket bildar fukt. Därför kan det vara bra att kunna tvätta bäddmadrassen regelbundet.
 6. Hur bred madrass behöver du? Har du en större familj med barn som vill ligga i sängen kan en bred madrass vara ett bra alternativ. På så sätt får alla plats utan att det blir trångt.
 7. En elevationsmadrass (som du kan höja och sänka) kan vara bra om du till exempel läser mycket i sängen eller sitter med din dator.

Känner du att du inte har koll på vilken madrass som passar just dig bör du som sagt åka till ett sängvaruhus för att testa olika varianter. Detta betyder att du måste köpa sängen i butik utan mer om att du ska bilda en uppfattning om vilken madrass som passar dig. Idag finns det nämligen en mängd billiga sängar online. Att beställa en säng kan vara mycket smidigare, så länge du vet vilken typ av madrass du är ute efter.

Foto av författare
Skriven av: Angelica Persson

Angelica Persson, med 15 års erfarenhet som inredare och inredningsarkitekt, är expert på att skapa sovrum som främjar god sömn. Hennes fokus på estetik och funktion bidrar till optimal sömnkvalitet och välbefinnande. På billigasängar.nu är Angelica en nyckelresurs för sömnoptimerad inredning.

Lämna en kommentar