Olika sängtyper

Senast uppdaterad:

Olika sängtyper

Planerar du att köpa en ny säng har du idag en mängd olika sängtyper att välja emellan. Du hittar allt ifrån dyrare sängar med trendig design till billiga sängar som håller minst samma standard som dyrare alternativ. Något som vi såklart är väldigt tacksamma för då ett sängköp ofta är väldigt kostsamt. Vetskapen om att det finns billiga sängar av minst lika hög kvalitet som dyrare sängar kan då göra sängköpet lite roligare och framförallt ekonomiskare.

Kanske står du inför ditt allra första sängköp och då är det kanske inte alltid enkelt att veta vad en kontinentalsäng eller en ställbar säng är. Billigasängar.nu ska därför ge dig all information du behöver om olika sängtyper så att du har full koll inför ditt sängköp.

Olika typer av sängar

I huvudsak finns det tre olika sängtyper: kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar. Vad dessa har för egenskaper och vad som skiljer dem åt ska vi titta lite närmare på nedan.

Vad är en kontinentalsäng?

Man kan säga att en kontinentalsäng är lite utav sängvärldens Ferrari. Sängens madrass är nämligen uppbyggd av flera lager av resårmadrasser. På så sätt ökar fjäderdjupet och trycket mot din kropp minskas.

En kontinentalsäng har dessutom ett extra fjädersystem, vilket skiljer denna sängtyp ifrån ramsängar och ställbara sängar. Dessutom består kontinentalsängen översta lager av en enda stor madrass vilket innebär att du slipper den skarv som finns mellan två separata madrasser. Dock kan du välja olika fasthet på olika sidor, om till exempel din partner behöver en fastare madrass medan du behöver en mjukare.

En kontinentalsäng passar dig som:

  • Är ute efter ”hotellsängskänslan”, det vill säga en känsla av lyx och höjd.
  • Vill lägga ner lite extra pengar på din säng. Dock brukar du idag kunna hitta relativt billiga sängar av denna modell.
  • Vill slippa skarven mellan två madrasser och uppleva en bottenlöshet.

Vad är en ramsäng?

En ramsäng, eller resårsäng som den också kallas, är kanske den mest klassiska sängtypen. Ramsängen består av en resårmadrass med vanligtvis ett eller två fjädersystem. Längs madrassens undersida ligger en träram vars syfte är att stabilisera madrassen när den ligger i själva sängramen. Man kan även fästa sängben direkt på resårmadrassen. Ovanpå denna resårmadrass lägger man oftast en tunnare bäddmadrass för att öka komforten.

En ramsäng passar dig som:

  • Vill hålla dig till en klassisk och stabil sängtyp.
  • Vill kunna byta sängram när du vill. Kanske har du yngre barn som vill uppdatera sängstilen lite då och då.
  • Inte vill lägga så mycket pengar på en säng. Idag kan du hitta en uppsjö av billiga sängar av resårmodell.

Vad är en ställbar säng?

En ställbar säng är en säng som drivs av el. Denna egenskap gör att sängens huvud- och fotända kan höjas och sänkas med hjälp av en medföljande fjärrkontroll. Du kan helt enkelt reglera sängens form så att den underlättar din kroppsposition vid olika situationer, till exempel om du ofta brukar ligga och läsa eller sitta med datorn.

På så sätt kan du ställa in sängen så att du sitter i en behaglig ställning. Dessutom kan den ställbara sängen vara bra för dig som har ryggproblem eller som blivit sängliggande under en längre period eftersom en reglerad liggposition kan öka din blodcirkulation.

En ställbar säng passar dig som:

  • Ofta ligger i sängen och läser eller tittar på TV och vill ha ett gott stöd.
  • Har problem med rygg och stela leder.
  • Blivit sängliggande under en längre tid och vill stimulera blodcirkulationen.
  • Har råd att lägga lite mer pengar på sängköpet eftersom ställbara sängar kan vara ganska dyra.
Foto av författare
Skriven av: Angelica Persson

Angelica Persson, med 15 års erfarenhet som inredare och inredningsarkitekt, är expert på att skapa sovrum som främjar god sömn. Hennes fokus på estetik och funktion bidrar till optimal sömnkvalitet och välbefinnande. På billigasängar.nu är Angelica en nyckelresurs för sömnoptimerad inredning.

Lämna en kommentar